Trani – 01 septembrie 2016


Trani – 01 septembrie 2016

Se situează la nord de Bari. Este ușor de ajuns cu TrenItalia din gara Bari Centrale. Un bilet costă 3,20 euro. De ajutor ne-a fost același domn amabil pe care l-am întâlnit în prima zi la  automatele de lângă casa de bilete. Distanța Bari-Trani este de 43 de km și se parcurge în aproximativ 35 de minute.

Trani este un loc încărcat de istorie și păstrează urme de pe vremea perioadei romane și bizantine. Portul său natural a constituit punct de plecare și întoarcere pentru mai multe cruciade. Importanța sa comercială a fost recunoscută din anul 1063,  atunci când s-a promulgat aici primul Cod Maritim din Marea Mediterană.

De la gară am mers pe Corso Cavour până în Piazza Plebiscito. Din piață am intrat în Villa Parco Comunale pe lângă Chiesa di San Domenico. În parc ne-a întâmpinat statuia unui îngeraș, un trenuleț plin cu copii și monumentul în marmură albă dedicat eroilor din cel de-al  doilea Război Mondial.

Intrarea în parc se face pe la mijloc, iar noi nu eram deciși în ce parte să o apucăm, în dreapta sau în stânga. Dilema am rezolvat-o cu ajutorul unei doamne foarte drăguțe care s-a ridicat de pe o bancă  întrerupând conversația cu prietenele ei. După ce ne-a întrebat de unde suntem ne-a recomandat să o luăm spre stânga și zicea ceva  de o poartă, de panoramă și de o mănăstire. După ce am mulțumit bucuroși am făcut cum ni s-a spus și nu am regretat.

Poarta indicată era un arc din piatră care face intrarea spre Fortul Antic. Aici, Trani are cel mai frumos punct de panoramă asupra portului și Catedralei San Nicola Pellegrino.

Am coborât de la Fort, am trecu din nou pe sub poarta din piatră și am mers pe străzile care urmau deschiderea portului. Panorama are pe fundal Chiesa e Convento del Carmine, Chiesa d’Ognissanti.

și o mulțime de restaurante.

În afara bijuteriilor arhitecturale am zărit și bijuterii pe 4 roți.

Atmosfera era animată de copii în parc, de turiști în port și de localnici în general.

Am fost impresionată de port.

Am zărit și câteva personaje dintre care un cățel cu botniță care m-a întristat.

Piața de pește era pe terminate, dar negocierile destul de aprinse.

În port albastrul ajunge de la nuanțe de bleu la cele de turcoaz.

Pe străduțe tot felul de detalii îți uimesc privirea.

Punctul forte al portului Trani este Catedrala San Nicola Pellegrino, o construcție în stil romanic din tuf calcaros de culoare roz.

Am ajuns în Piazza Duomo chiar în timpul ceremoniei unei căsătorii. O atmosferă de film: mașină împodobită, scară cu aranjamente florale, petale de flori împrăștiate pe jos, căței drept mascote, tineri italieni la costum cu aer distins încadrau mireasa la poze, doamne în rochii lungi, chiar și un cărucior cu gemeni. Am savurat la maxim atmosfera de sărbătoare!

De la nuntă am pornit în căutarea unui restaurant, parcă trebuia sărbătorit momentul. Am găsit „Antiche Arcate” – pizzeria antipasteria forno a legna („Arcade Antice” – pizzerie care avea cuptor cu lemne). Ca în toate porturile peștele este oferta principală. Am comandat: pesce guazzetto, vin, tiramisu și veșnicul espresso. Lângă noi un italian însoțea un domn irlandez la vreo 90 de ani care venise să viziteze Italia. Când văd oameni călătorind la o vârstă atât de frumoasă am o poftă de viață teribilă.

De la restaurant am continuat plimbarea pe străduțe până am ajuns din nou în parc și de această dată am pornit în dreapta.  Am mai trecut încă o dată pe lângă statuia cu îngeraș, apoi pe la fântâna arteziană cu o statuie neagră și cu multe broaște țestoase, am vizitat și o volieră cu papagali. Digul din parc ne-a oferit o panoramă largă spre Bari, o atmosferă liniștită într-o zi de joi și zbor de pescăruși …

Un grup de patru statui cu nume de râuri: Isonzo, Livenza, Piave și Adige.

Din parc ne-am întors la gară tot pe Corso Cavour plin de leandri roșii.

În fața gării o fântână arteziană spectaculoasă.

Gara are o arhitectură specială – arcade, ferestre cu obloane, ceas, streșini frumos ornamentată pe interiorul gării.

Trani, un port maiestuos!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.