Insula Capri – Anacapri, Monte Solaro, Capri, turul insulei cu vaporașul – 4 august 2015


Insula Capri – Anacapri, Monte Solaro, Capri, turul insulei cu vaporașul –   4 august 2015

Pentru Capri am studiat ca la examen, nu cumva să îmi scape ceva de care să nu știu. Deși m-am pregătit bine nu am fost de 10, am avut câteva scăpări. Adevărul este că pe insulă te fură peisajul atât de rău că nu mai judeci bine.

Am pornit la drum din portul Napoli Beverello cu un vapor SNAV, la ora 08:05 (a doua cursă zilnică)  durata cursei aproximativ 50 de minute, costul 19,10 euro dus, o persoană. Biletele de întoarcere le-am luat pentru ora 17:10 (antepenultima cursă). Călătoria a fost confortabilă, nava fiind de mari dimensiuni tangajul era blând.

Intrarea în portul Marina Grande  este identică cu cea din filmul „It started in Naples” (1960) cu Sofia Loren și Clark Gable, doar că apare elementul bannere pentru reclamă. Când am coborât în port pluteam de fericire.

Ne-am orientat spre Biglietteria pentru funicular, am luat 4 bilete dus-întors pentru Capri. După ce am mai stat puțin să mă gândesc mi-am adus aminte că primul pe listă era  Monte Solaro. Ca să urcăm la cel mai bun punct de panoramă de pe insulă trebuia să ajungem mai întâi la Anacapri. Pentru Anacapri trebuia să luăm un autobuz micuț, specific zonei, sau un taxi. După mici consultări cu tovarășul meu de vacanță am hotărât de comun acord că nu e timp de pierdut și nici loc de înghesuială, aveam la dispoziție aproape 8 ore să explorăm insula. Am luat un taxi pe traseul Marina Grande – Capri – Anacapri (6 km) cu 25 euro și ne-am îndreptat direct spre telescaunul care ne-a urcat în paradis, 5 euro de persoană dus-întors. Priveliștea e fabuloasă!

La coborâre am mai poposit puțin prin Anacapri.

O destinație de vacanță de lux. Magazinele etalau o marfă de o calitate excelentă cu prețuri pe măsură.

Am admirat arhitectura cu detaliile ei minunate.

Am visitat Chiesa Santa Sofia care nu are nimic special, poate reprezentarea lui Isus pe cruce cu un picior amputat, în schimb Piazza Diaz în care se află niște băncuțe cu faianță pictată cu scene din viața  de la țară m-a impresionant peste măsură.

Prânzul l-am luat la Ristorante Pizzeria „Materita”. Un domn chelner foarte calm, pentru care ora 12 era prea devreme pentru prânz, ne-a servit cu Ravioli alla Caprese, Scaloppina di vitello, due biccheri di vino biancho și esspreso. Trăiască Italia și mâncarea italienească!

După masă am vizitat și Chiesa Monumentale di San Michele care este cea mai frumoasă biserică barocă a secolului al XVIII-lea din zona Napole. Biserica a devenit monument pentru podeaua ei din faianță pictată care înfățișează scena biblică a izgonirii Evei și a lui Adam din Rai. Vizitarea se face doar pe marginea podită cu lemn a pardoselii. De la etaj se vede foarte bine întreaga pictură încadrată într-un tablou octogonal. Intrarea 2 euro.

Din Anacapri am luat tot un taxi până în Capri (4km), de data aceasta 20 euro. Toată coborârea a fost ca-n filme! Singurul moment din viața mea când am bănuit cum trăiesc miliardarii.

În Capri se intră pe Via Roma și mai întâi apare terasa cu harta pe faianță, celebră prin coloanele albe și leandrii ciclam, apoi urmează Piazzetta și turnul cu ceas pe care nu mă săturam să le privesc și încercam să reconstitui scena din filmul „It started in Naples” în care Clark Gable stă la balcon și privește distracția nocturnă. Nu m-aș mai fi dat dusă din acest loc încântător. Pe o suprafață atât de mică se desfășura o activitate intensă, inclusiv o slujbă de înmormântare la Chiesa di Santo Stefano.

Din Piazzetta am pornit pe străduțe aiurea până am găsit semne spre Arco Naturale. Tot urmărind această destinație am pierdut din vedere Via Krupp, un drum pietonal pavat în serpentine comandat de industriașul german Friedrich Alfred Krupp. Drumul are o diferență de nivel de 100 de metri și face legătura dintre Giardini di Augusto și Marina Picolla.  Via Krupp este cea mai mare ratare de pe Insula Capri, îmi doream atât de mult să o văd, rămâne și ea pe data viitoare. Nici la Arco Naturale nu am ajuns, cred că mai aveam puțin, semnele erau cam confuze, eram și contra cronometru și am hotărât să coborâm cu funicularul la Marina Grande pentru un tur al insulei cu vaporașul.

Am ajuns în port, cursa cu vaporașul pe care o vizam noi nu mai era de actualitate așa că mi-am pus în cap să iau o barcă privată, dar norocul ne-a surâs și am găsit într-un colț al portului un vaporaș care tocmai pleca într-un tur fără oprire pentru o durată de  o oră și jumătate, prețul 18 euro pe persoană. Am făcut un tur nesperat, mă gândeam la el ca la o a doua mare ratare, dar am avut parte de o plimbare cu vaporul excelentă. Am trecut pe lângă: Arco Naturale, Grota Albă, Grota Verde, Faraglioni (un soi de poartă în stâncă pe mare cu rol de Poarta Sărutului), Punta Carena e Faro, Grota Albastră.

 

Mulțumirea a fost deplină și am încheiat pe măsura sufletului cu o masă copioasă la ”Il Chicco D’Oro” Naples cu legume la grătar, pâine uscată și bere.

O zi cum n-a fost alta!

https://morerandomplaces.wordpress.com/2015/08/15/capri-1/

https://morerandomplaces.wordpress.com/2015/08/26/capri-2/

https://morerandomplaces.wordpress.com/2015/09/12/capri-3/

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s