Oceanul, câmpuri de lalele și Hoorn


Oceanul, câmpuri de lalele și Hoorn – Bergen aan Zee și Hoorn_21 aprilie 2014

Pentru a treia zi ne-am propus să vedem oceanul și să vizităm un port.

Am pornit plini de speranță către ocean. Am dat de un camp de lalele impresionant. Nu am văzut niciodată atât de aproape lanuri de lalele. Se vedeau rândurile grupate ca la semănat. O cultură deosebită față de tot de ce văzusem eu până în ziua aceea.

 

Bergen aan Zee, un sat la ocean, care a fost transformat în oraș-stațiune relativ recent, adică pe la 1906. Stațiunea a fost destinată vizitatorilor olandezi și germani. Cred că din această cauză turiștii de altă proveniență se descurcă mai greu. În parcare, spre exemplu, toate instrucțiunile sunt în olandeză. Deși sunt mai multe variante orare de parcare și mai multe tipuri de plată din experiența noastră nu funcționa decât varianta o oră și plata 2 euro cu monezi. Dacă nu ai mărunțiș este greu cu schimbatul, prin baruri sau magazinașe lumea nu pare a fi prea amabilă.

Am descins spre plajă. O imensitate largă, ca la ocean, cu căsuțe cu obloane albastre. Lume era la promenadă dis de dimineață. Unii plimbau câinii, alți mergeau pe biciclete. Plaja era mărginită de dune. O formă de relief construită de vânt din nisipul plajelor joase. Dunele olandeze aveau un aspect de film de groază. Am citit prin ghiduri că există trasee printre dune și trebuie să ai permis pentru acces. Noi ne-am plimbat puțin pe coama exterioară dinspre ocean și ne-am mulțumit cu atât. Un olandez cu o terasă la baza dunelor m-a atenționat că nu este voie să urcăm pe dune. Nu am înțeles mesajul și nici el intenția noastră de a privi oceanul de la înălțime.

 

Ne-am întors la mașină în intervalul de timp stabilit de minimul de parcare, am trecut și pe lângă „Zee Aquarium” un loc de interes pentru iubitorii de pești. Acvariul a fost construit între 1954-1956, s-a extins pe parcursul timpului, a fost renovat complet în anul 2001. Are 44 de acvarii grupate pe 4 zone geografice și deține 230 de specii de pești. Cred că era interesant de vizitat, în ziua respective era închis.

De pe malul oceanului am trecut pe malul mării Markemeer. Markemeer este de fapt un lac întins pe 700 km pătrați cu o adâncime care variază între 3-5 metri. Lacul are rol de rezervor de apă dulce pentru perioada de secetă. Marea a luat numele de la insula pe care se află localitatea Marken, un sat pescăresc pe care folcloriștii, etnografii și antropologii îl consideră o relicvă a culturii tradiționale olandeze. Am traversat partea peninsulară a Olandei de Nord pe ploaie, cerul închis, nu se zărea niciun firișor de lumină. O vreme de genul „moartea pasiunii”. Dar pe măsură ce ne apropiam de Hoorn mai apărea un camp cu oi, altul cu lalele sau câte o moară de vânt ce mai însuflețeau spiritul călătoriei.

La intrarea în oraș am oprit să privim panorama. Am avut parte de o mare liniștită ca lacul. Olandezii nu s-au dezis nici aici de activitățile sportive. A trecut un grup de bicicliști foarte energici. Bravo lor!

 

În parcare ne-a sărit în ajutor un domn care nu părea de-al lor și care ne-a informat că fiind sărbătoare parcarea este gratuită. L-am crezut și am parcat ca atare. Partea comercială a orașului impresionantă. Clădirile cu fațade drepte tapetate cu cărămidă decorativă, ferestre cu chenare albe și obloane din lemn colorate, acoperișuri de țiglă roșie ascuțite sau ondulate. Un disconfort visual îl făceau clădirile ușor înclinate, aveai impresia că amețești. Pe măsură ce intrai pe străduțe senzația dispărea.

 

Detaliile stradale ca de obicei cu un deosebit simț artistic.

 

Am luat masa la ”D’Oude Waegh„ – un restaurant vechi.  Aceeași problemă ca peste tot, meniul în olandeză și atât. Ne-am orientat la ton la grătar cu bere și veșnicul esspreso. Servirea a durat cam multicel, era aglomerat dar nici personalul nu își dădea silința. Totul la relanti!

 

În restaurant m-au impresionat candelabrele, sfeșnicele cu lumânări, tabla neagră cu meniul scris caligrafic din care nu am înțeles prea mult, grinzile vechi, tavanul.

 

După masa am colindat din nou pe străduțe și ne-am îndreptat spre apă. Tematica vitrinelor era un mod de a te bine dispune.

 

Am fotografiat câteva mașini retro care au trecut repede prin fața ochilor.

 

Am surprins câteva instantanee cu oameni, păsări și pisici.

 

Ca în toată Olanda nu lipsesc canalele bine amenajate.

 

În port am descoperit un grup statuar de băieți care priveau în larg.

 

O clădire aparte în port este Turnul Hoofdtoren construit în 1532. Pe o bancă în port am auzit și vorbă românească. Mai bine nu o mai auzeam. Un bucătar de pe o navă se plângea la cineva de acasă de condițiile vitrege de lucru. Printre vorbe grele mai băga și câte o înjurărtură țigănească. M-a îngrețoșat!

 

Am încheiat cu portul, o puzderie de catarge bine aliniate.

 

O zi întunecată pe care a scos-o la lumină oceanul, dunele, câmpurile de lalele și arhitectura unui important port olandez care a dat numele celui mai sudic punct din arhipelagul Țara de Foc din sudul statului Chile – Capul Horn – datorită navigatorului Willem Schouten.

Willem Schouten naviga pentru East India Company Duch. În anul 1616 a pornit într-o expediție care a avut ca scop găsirea unui drum nou spre Indonezia pentru a se sustrage restricțiilor de navigare impuse de compania pe care o servea. Acest traseu a fost utilizat până la deschiderea Canalului Panama 1914.

Olandezii m-au cucerit prin simțul lor artistic deosebit, dar și prin înclinația lor spre aventură și explorare. Nivelul lor ridicat de trai cred că se datorează comerțul înfloritor din toate timpurile și contribuției coloniilor.

Olanda rurală merită vizitată pentru frumusețea creată de om printr-un efort deosebit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s