Roma 7


Ultima zi la Roma

Ultima zi de vacanță întotdeauna este puțin tristă. Pe de o parte îți dai seama că se apropie sfârșitul călătoriei, mai ales atunci când ai avut o vacanță reușită, pe de altă parte încerci să exploatezi la maxim timpul care ți-a rămas, ca atunci când trebuie să savurezi ultima bucățică dintr-o mâncare delicioasă sau ultima înghițitură dintr-o băutură foarte bună. Mai pe scurt, trebuie să memorezi foarte bine imaginile, mirosurile, gusturile pentru a obține o stare de spirit și sufletească pentru eternitate așa cum este Roma însăși.

Am început cu Piramide di Caio Cesius. Piramida a fost construită între anii 18-12 îHr și adăpostește mormântul lui Caius Cestius. Caius – un bogat magistrat și tribun al poporului, însetat de faimă a lăsat prin testament ordinul construirii mormântului său sub forma unei piramide. Edificiul este din cărămidă, îmbrăcat în marmură, cu o înălțime de 36 m, ridicarea lui a durat 330 de zile. Este o construcție distonantă în Piazza  di Porta  San Paolo și face parte din Zidul Aurelian.

Mai atractiv părea Cimitirul Protestant sub forma unui parc cu o biserică cu turn în stil venețian, închis duminica. Aici sunt înmormântați doi mari poeți romantici englezi, John Keats și Percy Bysshe Shelley, care și-au găsit sfârșitul la Roma.

Apoi am parcurs Via Giotto, care face parte dintr-o zonă rezidențială foarte liniștită de pe Colina Aventin, în drum spre Termi di Caracalla.

Ruinele sunt sărace față de ce au fost odată Termeme lui Caracalla care au funcționat 300 de ani făcând plăcerea a 1600 de romani simultan. Baia romană începea cu „caldarium” – o camera mare foarte caldă, apoi se trecea în „tepidarium” – o camera călduță, după care se trecea în „frigidarium” – rece și la sfârșit se plonja în „natațio” – un bazin de înot deschis. Cei bogați beneficiau de masaj cu lână parfumată.

Termele erau un complex dotat cu: garderobă, săli de sport, depozit de uleiuri și parfumuri, săli de conferințe și întâlniri, săli de gimnastică, biblioteci în greacă și latină, stadion, rezervoare de apă.

Azi, pentru ruine, biletul de intrare este 6 euro de persoană.

Impresionante sunt zidurile

și mozaicurile.

De la Termele lui Caracalla am pornit spre Colosseum. Am admirat arena din alte unghiuri.

Din cauza problemelor cu chech-inul online la Tarom, am plecat mai târziu și am luat masa mai târziu. Tot decalajul orar ne-a costat o alegere mai puțin inspirată pentru prânzul din ultima zi. Am intrat pe o străduță din vecinătatea Colosseumului și ne-am așezat într-o imitație de pub irlandez. Mâncarea slăbuță și prețurile mărișoare. Singurul avantaj că serveau rapid. Bon fiscal nu am văzut la față.

De aici am plecat spre Basilica Santa Maria degli Angeli situată în Piazza della Repubblica.

Am străbătut Esquilin și Quirinal  lăsându-ne purtați de impulsul sufletesc. Am admirat străzi

clădiri

detalii stradale

detalii comerciale

simboluri stradale

și oameni

Basilica Santa Maria degli Angeli a fost ridicată de Michelangelo în anul 1563 pe o parte din Termele lui Dioclețian. În timp a suferit multe modificări față de planul original. Construcția bisericii a fost dedicată Fecioarei Maria și martirilor creștini. Fațada este un zid al termelor romane, iar ușa este creată într-un mod aparte, din ea parcă ies îngeri răniți.

Interiorul este impresionant printr-o multitudine de forme pe care le îmbracă arta.

Îngeri

Picturi

Sculpturi

Statui

Picturi cu viața de apoi

Icoane

Papa Clement al XI –lea a comandat lui Francesco Bianchini (astronom, matematician, arheolog, istoric, filosof) construcția unui cadran solar cu care să poată verifica corectitudinea trecerii la calendarul gregorian și care să prezică cât mai precis data zilei de Paști. Linia mediană este reprezentată de Zodiac

O reprezentare a Pământului

Pe pardosea și pe vitralii se observă tot felul de simboluri

De la Basilica Santa Maria degli Angeli am pornit spre Via Veneto.

Via Veneto – o stradă comercială luxoasă impresionantă pe care ghidurile turistice îți recomandă să nu o ratezi … și au dreptate.

Am ajuns în Piața Barberini unde tronează Fontana del Tritone. Piața a fost construită pentru Papa Urban VIII Barberini, iar Fântâna Tritonului este creația lui Bernini – unul dintre cei mai importanți artiști ai barocului, sculptor, arhitect, pictor și poet. Fântâna are la bază 4 delfini acrobați cu cozile în sus care sprijină o cochilie de scoică pe care este așezat Triton în genunchi și care ține în brațe o scoică de mare prin care suflă un jet de apă.  Fântâna este simbolul controlului divin asupra naturii, Triton care suflă prin scoică poate genera furtuni sau poate calma marea. Un mare punct de atracție este această fântână unde lumea se poza de zor cu Triton. De aici nu puteam lipsi nici eu. Doi tineri asiatici au dorit să îi imortalizez cu telefonul mobil. S-au oferit și ei să îmi facă mie o poză cu telefonul meu. Am refuzat politicos de teamă să nu rămân fără telefon … o provincială!

Am finalizat la White – restorante, pizzeria, coktailbar, ice cream. Am luat granita ( căpșune și lămâie) și înghețată (tiramisu și ciocolată). Granita nu a fost la înălțime, dar înghețata a fost ceva ce nu am mai mâncat până atunci. Cremoasă și  delicioasă!

La sfârșitul călătoriei am rămas cu un gust ca după înghețata cu ciocolată, ne-a plăcut și mai doream.

În concluzie: vara viitoare tot ITALIA.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s