Roma 2


Primul pont pe care l-am utilizat la Roma este să cumperi bilet pentru Forul Roman și Colosseum de la Forul Roman unde cozile sunt mici.

Am pornit de la Colosseum în dreapta, unde am urcat pe Via Sacra și am trecut pe sub Arcul lui Titus, pe lângă Biserica Santa Francesca Romana sec. XV, Curia, Arcul lui Septimius Severus, Templul lui Saturn (8 coloane), Templul lui Vespasian (3 coloane), Basilica Iulia, Columna lui Phocas. Impresionate ruinele Forului Roman – centrul social, comercial și politic al Romei antice unde oamenii veneau să târguiască, sa afle ultimele noutăți sau să se consulte cu oamenii legii.

De pe Colina Palatină se văd în preajma Forului Roman: Monumentul lui Vittorio Emanuel II, Capitoliul și Colosseumul.

Am ieșit de la For pe Via de San Gregorio care duce spre Circo Massimo, apoi am făcut dreapta pe Via dei Cerchi, apoi am urmat Via Luigi Petroselli, Via del Teatro di Marcello, Via Montanara până în Piazza di Campitelli unde ne-am oprit la „Ristorante Vecchia Roma”.

După cum spune Ghidul turistic TOP10, este unul din cele mai bune localuri din Roma, bine cotat pentru interiorul său istoric, serviciul excelent și  o listă variată de vinuri. Servirea s-a făcut pe terasă, fețe de mese albe până în pământ, scaune cu pernuțe, vesela alba de bună calitate, domnii ospătari îmbrăcați ca la carte, trecuți de a doua tinerețe, cu ținută și atitudine de restaurant de lux. Mâncarea excelentă – „Zuppa di Pasta e Ceci” ( supă specific italiană din boabe de năut și paste), „San Pietro alla Mozzarella di Bufala Affumicata con Insalatina di Campo” (pește-file cu roșii și mozzarella gratinate și salată), „Vino della Casa” și „Caffe” (espresso). În interiorul restaurantului trona o masă ovală enormă înțesată cu fructe de mare gătite în fel și chip. Am rămas impresionată. Mă gândeam la costuri în general și la nota de plată în particular. Pentru a putea ține un restaurant la un nivel calitativ ridicat trebuie să încarci nota de plată a clientului, iar pentru client se potrivește zicala „Obrazul subțire cu cheltuială se ține.”.

De la restaurant am pornit în stânga pe Via della Tribuna di Campitelli, am trecut pe lângă Portico     D’Ottavia, apoi pe strada cu Același nume până la Via Arenula. Am văzut Largo di Torre Argentina – un loc care cuprinde ruinele a patru temple romane și o parte din Teatrul lui Pompei în a cărui Curie a fost ucis Iulius Cezar. De aici am ajuns în Piazza di Sant’Andrea della Valle, pe Corso del Rinascimento, Via dei Canestrari și apoi Piazza Navona. În sfârșit un loc care mai spală obrazul Romei la capitolul fântâni.

Campo de’ Fiori (Câmpul de Flori) este una din cele mai frumoase și mai aglomerate piețe comerciale ale Romei. În mijloc tronează statuia lui Giordano Bruno care a fost ars pe rug la 17 februarie 1600 pentru erezie. În anul 1889 sculptorul Ettore Ferarri i-a dedicat o sculptură martirului pentru libertatea de gândire care a fost amplasată chiar pe locul unde acesta a fost ucis.

Piazza Navona cu Fontana del Moro – statuia centrală a unui maur care se luptă cu un delfin înconjurată de tritoni, Fontana dei Quattro Fiumi – cu cele patru fluvii Gange, Dunărea, Nilul și Rio de la Plata sunt reprezentate de patru uriași care suțin Obeliscul Egiptean și Fontana del Nettuno – cu statuia lui Neptun înconjurat de  nereide. Piața a păstrat forma unei piste pentru care din vremea lui Domițian. Este  cea mai frumoasă piață barocă romană.

Din Piazza Navona am plecat spre Pantheon. Acesta a fost ridicat de Marcus Agripa și înlocuit de rotonda Împăratului Hadrian în sec. I, porțile din bronz datează din antichitate, pardoseala din marmură a fost refăcută în sec. al XIX-lea. Este luminat doar de deschizătura rotundă din centrul cupolei numită Oculus. Aici sunt înmormântați Victor Emanuel II, Umberto I  și Rafael (sub o sculptură a Fecioarei). Fântâna din fața Pantheonului sprijină obeliscul lui Ramses II. În Piazza della Rotonda atmosfera era întreținută cu șansonete cântate la acordeon de o artistă ambulantă.

De la Pantheon am pornit pe Via dei Pastini până în Piazza di Pietra. Coloanele unui templu roman ridicat de Împăratul Hadrian au fost încorporate în clădirea Biroului Vamal proiectat la ordinul Papei Inocențiu XII. Piața este foarte îngustă și clădirea nu poate fi admirată dintr-un unghi larg.

Am făcut stânga pe Via dei Bergamaschi și am ajuns în Piazza Colonna unde tronează Columna lui Marcus Aurelius căreia i-a fost adăugată în vârf statuia Sf. Pavel de către  Papa Sixtus V. Piazza Colonna este larg deschisă spre Via del Corso. Vis-a-vis se află Galeriile Colonna care au fost renovate și inaugurate în anul 2003 sub numele Galeriile Alberto Sordi, după celebrul actor italian care a murit în același an.

Am urmat Via del Corso până în Piazza Venezia și nu ne-am putut abține să nu intrăm în curtea interioară a Palatului Doria Pamphilj (familie princiară de genovezi), după care am mai admirat puțin Monumentul Vittorio Emmanuel II, Via dei Fori Imperiali, Colosseum, apoi am plecat spre „casă”.

În a doua parte a zilei ne-am lăsat purtați de atracțiile Romei, la dreapta sau la stânga. Am ales pur și simplu în funcție de frumusețile pe care le zăream la colțul clădirilor. Roma este un oraș bogat în detalii arhitecturale, pe oriunde ai lua-o, descoperi frumuseți. Ca și la Veneția te poartă curentul de turiști.

O zi extraordinară, mai ales a doua parte cu Piazza Navona și Pantheonul.

Nu mai zic de „Ristorante Vecchia Roma”, deja mă simt mai importantă .

https://morerandomplaces.wordpress.com/2015/02/01/rome-4/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s