Malahide și Portmarnock


Malahide și Portmarnock_06 august 2012

O zi de luni, cam înnorată.  Am pornit din Gara Connolly  spre Malahide, 16 km în nord de Dublin. Biletul de tren  4,70eur de persoană dus-întors.

Malahide în ghidurile turistice este descris ca un sat mic care dispune de propriul port.  O avea Irlanda un iz provincial, dar Malahide numai sat mic nu este. Localitatea este renumită pentru castelul construit în secolele XII-XIV. Domeniul pe care a fost construit dispune de un parc cu o suprafață de peste 100 de hectare. Din păcate, castelul era închis pentru renovare.

De la gară am traversat centrul satului spre plaje. Centrul foarte bine aranjat cu intersecție semaforizată. Clădirile micuțe (parter și etaj) găzduiau  magazine, farmacii, agenții imobiliare, bănci, restaurante, terase. Oamenii liniștiți, nu se grăbea nimeni nici la semafor și nici la trecerea de pietoni. Aranjamentele florale erau nelipsite.  O atmosferă sătească foarte plăcută.

1

Malahide se află pe partea de sud a estuarului format de Râul Ward la vărsarea în Marea Irlandeză. Zona rezidențială Marina Village  formează chiar o poartă  care îngustează ieșirea la mare. Aici apa nu pare adâncă și este liniștită, aspectul este mai mult de lac. Acest lucru favorizează activitatea canotorilor care au apărut în peisaj dis de dimineață.

Pe plajă bătea un vânt puternic, norii făceau spectacol pe cer. Deși atmosfera părea cam de apocalipsă multă lume se plimba. Am văzut tineri în grup sau singuri, familii cu copii, oameni cu câini. Mulți cu picioarele goale pe plajă sau în apă. Câinii se scăldau și alergau după diverse obiecte. Am întâlnit și pescari. Oamenii se relaxau, fiecare în felul său. Mi-a plăcut plaja lungă și largă, densitatea mică a oamenilor și faptul că erau în general liniștiți. Chiar și copii alergau și se jucau fără țipete sălbatice.

Am urmat drumul  de coastă câțiva kilometri până la Portmarnock. Aici plaja era mult mai populată de copii cu părinți. Copii îmbrăcați subțire, alergau cu picioarele goale prin apă. Am văzut și oameni înotând. În zona mai înaltă a plajei era un eveniment jamaican cu multă lume, mâncare și bubuială. Lângă eveniment era un monument sub forma unui glob pământesc secționat  de un ac de busolă – Crucea Sudului. De pe plaja din Portmarnock au plecat două zboruri transatlantice de pionierat spre Canada (1930 și 1932).

De  aici am făcut cale întoarsă în satul Malahide pentru a ne potoli foamea. Am  ales un restaurant italian – IL Sorisso. Am luat meniul zilei – Pollo Cacciatore (file de pui cu ciuperci, ceapă și sos de roșii proaspete , servit cu cartofi) plus expresso. Meniul  l-am asortat cu vin alb. Puiul Cacciatore era gătit excelent. În timp ce mâncam s-a dezlănțuit Dean Martin cu „The very best of” (http://www.youtube.com/watch?v=ea1yKwtQ8Kk) în stil italian.

După-amiază ne-am îndreptat spre parcul satului. Suprafață mare, pajiști verzi, pădurici, loc de joacă pentru copii, un teren mare care încorpora mai multe terenuri pentru fotbal și rugby. Copii, părinți și bunici. Unii jucau fotbal, alții trăgeau la poartă,  alții făceau baloane din săpun. Părculețul pentru copii mi s-a părut suprapopulat în raport cu celelalte terenuri de joc sau cu plaja. Natalitatea este  ridicată la irlandezi. Adevărul că Malhaide pare locul ideal pentru creșterea copiilor. Apă, plaje, mult spațiu verde, locuri amenajate pentru activități sportive sau joacă. Ca și culoare cred că sunt fani albastru-cobalt. Am văzut multe bărci, catarge, uși și geamuri în culoarea asta mai ales în  zona rezidențială Marina Village.

Malahide mi-a rămas la suflet. O localitate liniștită cu mulți copii pe terenurile de joacă.

Cred  că mi-a adus aminte de copilărie.

http://morerandomplaces.wordpress.com/category/ireland/page/3/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s