Mankell Henning_Ucigași fără chip


Mankell Henning_Ucigași fără chip

 Face parte din Seria „Inspectorul Wallander”. Am găsit pe IDMB serialul TV „Wallander” http://www.imdb.com/title/tt0907702/ cu 3 sezoane în intervalul 2006-2013. De căutat!

Un roman polițist cu o construcție super bună. Orice anticipare am avut în cap nu s-a potrivit cu finalul. Poate nu m-a dus pe mine capul prea mult! Este primul roman scris de Mankell publicat în 1991. Se vede stilul de om tânăr, bazat mai mult pe impresia despre sine și mai puțin cu reflexii filozofice de viață.

Bineînțeles crima se petrece într-un sat izolat la început de an, 7 ianuarie 1990. Un bărbat s-a trezit în zori cu respirația soției în urechi și se gândea „Cândva, zorile vor aduce cu ele singurătatea celuilalt”. Cu moartea în gând și-a dat seama că iapa din grajdul vecinilor nu a nechezat toată noaptea, iar fereastra care stătea tot timpul închisă era acum dintr-o dată deschisă. Totul părea anapoda. Se gândea că „Aici nu se întâmplă niciodată nimic. Timpul stă pe loc în acest sătuc în care viața curge ca un pârâiaș lipsit de energie și vigoare. Aici locuiesc numai câțiva fermieri bătrâni, care și-au arendat pământurile altora. Aici stăm și noi și așteptăm evenimentul acela, care nu poate fi evitat.” Acest bărbat după ce a cercetat casa vecinilor a sunat urgent la Poliție. Bătrânul Johannes era mort, iar Maria era căzută pe dușumea, legată de un scaun. Ea fusese cea care strigase după ajutor.

La locul crimei a sosit Kurt Wallander care fusese trezit din somn de colegul de serviciu. El se gândea la o intervenție de rutină, în schimb a găsit o crimă sângeroasă. Bărbatul fusese ucis într-un mod barbar, iar femeia avea un laț în jurul gâtului și abia răsufla.

La începutul investigației existau doar 3 indicii: iapa din grajd nu a nechezat noaptea pentru că cineva o hrănise, frânghia de la gâtul femeii avea un nod care nu era cunoscut în zonă și singurul cuvânt pe care femeia muribundă l-a putut rosti a fost ”străini”.

De la fratele Mariei poliția află că Johannes avea un copil dintr-o relație în timpul căsătoriei. Pentru cealaltă femeie din viața lui, Johannes făcea retrageri importante de bani de la bancă. Banii îi făcuse în timpul războiului împreună cu tatăl lui într-un mod necinstit.

Acțiunea se petrece în la începutul anului 1990 când lagărele de emigranți erau pline de est-europeni. Vestea cuvântului rostit de femeia muribundă s-a răspândit cu repeziciune în comunitate, iar revolta și manifestările rasiale nu au întârziat să apară. Poliția trebuia să rezolve cazul cât mai repede.

Cazul lui Johannes și al Mariei a rămas fără rezolvare până la următoarea crimă care s-a petrecut în lagărul de emigranți. Un om a tras cu o pușcă într-un emigrant omorându-l pe loc. Ucigașul a fost zărit de o româncă care l-a descris amănunțit ca dimensiuni și alură. Acesta a fost punctul de plecare în găsirea ucigașilor.

Poliția a făcut câteva legături importante între indiciile celor două crime și cu ajutorul unei tinere, cu un excelent simț de observație, a reușit să rezolve cazul.

Wallander joacă rolul principal. Mintea lui ageră, modul lui iscusit de a pune întrebări și de a crea scenarii, impulsul lui de a acționa și dorința puternică de a rezolva cazul duc la prinderea ucigașilor.

Mankell Henning_Ucigași fără chip

Îmi place mult acest personaj Wallander – un polițist care iubește opera. Genul de om care răcnea de frică și care se întreba „Oare în ce fel de lume trăim?”, iar neliniștea îi trezea o energie și o putere de acțiune nebănuite.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s