Doamnele de marți_Monika Peetz


Doamnele de marți_Monika Peetz

Am cumpărat cartea asta într-o zi de luni când speram să găsesc o lectură ușurică și vioaie. Au mai trecut câteva zile și   l-am găsit pe Radu Neleeanu „Cu Matizu’ în Franța”. M-a atras foarte mult pentru că avem păreri comune, așa că am devorat-o. Peste alte câteva zile am ajuns la Librăria Dalles unde căutam o carte de kinetoterapie și mi-a căzut privirea pe două cărți ”Camino” de Shirley MacLaine  și „El Camino, pelerinaj către sine” de Iudit Pelea. Le-am tot răsfoit, dar nu   m-au atras deloc. De mai mult timp am în cap treaba asta cu Camino, pelerinajul spre Santiago de Compostela (Spania). Căutam o experiență mai pe stilul meu, adică ceva cu mai puțină religie și cu mai multă abordare contemporană realistă.

După desenul de pe coperta „Doamnelor de marți” te gândești la întâlniri cu ceai și muzică în stil baroc (Editura Baroque Books@Arts), cu doamne vorbărețe care își povestesc toate nimicurile.

Cartea m-a surprins în mod plăcut. Este scrisă de o nemțoaică de 50 de ani care a studiat germanistica, științele comunicării și filozofie. Traducerea foarte reușită îi aparține lui Mihai Moroiu despre care nu știam nimic, dar mă informez.

Personajele principale sunt 5 doamne care se întâlnesc la Köln la un curs de franceză. În ideea de a prelungi buna dispoziție din seara în care absolviseră cursul de franceză se hotărăsc să meargă împreună la un pahar la restaurantul „Le Jardin”. Cele 5 prietene au vârste, profesii, stări civile, stiluri vestimentare diferite, dar ziua de marți transformă melanjul lor într-o treabă omogenă. Timp de 15 ani s-au întâlnit în prima marți a fiecărei luni deschizându-și inimile, susținându-se reciproc, împărtășind din experiența lor de viață cu celelalte.

Mergând pe deviza mușchetarilor „Toți pentru unul și unul pentru toți” au pornit într-un pelerinaj forțat la Lourdes în Sud-Vestul Franței (Hautes-Pyrénées) în scopul de a o sprijinii pe Judith, cea care trebuia să se refacă după ce își pierduse soțul. Cea mai înfocată susținătoare a lui Judith, Caroline trăiește o mare iluminare alături de prietenele Kiki, Eva și Estelle.

Morala: Ai grijă cu cine stai la masă!

Doamnele de marți 001

În concluzie, mi-am dorit o carte cu un pelerinaj contemporan realist și am găsit-o. Savuroasă!

”Die Dienstagsfrauen” pe numele ei german, s-a făcut și film după ea. L-am pus pe listă.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Doamnele de marți_Monika Peetz&8221;

  1. Din nou m-ai intrigat… Citind povestea celor 5 doamne îmi dau seama că-mi lipseşte aventura din viaţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s